‘Voor als ik later schrijfer ben! Goet bewaren!!’

Esmir van WeringEsmir van Wering (39) woont in het centrum van Amsterdam. Ze is auteur, columnist, blogger, journalist en optimist. Haar levensmotto is: geniet, lach, wees nieuwsgierig en een beetje naïef, maak fouten en doe regelmatig iets dat je eigenlijk niet durft.

Las je als meisje graag en welke boeken waren favoriet?

Tja, het zou wijs zijn als ik hier de waarheid een beetje zou opleuken. Iets van: ja, ik verslond boekenkasten vol. Maar eerlijk is eerlijk, ik was (en ben) stiekem niet zo’n lezer. Dat komt doordat ik lichtelijk dyslexie heb. Ik kan een tikkeltje jaloers zijn op rasechte boekenwurmen. Maar natuurlijk zijn de fantastische boeken van Roald Dahl ook mij niet helemaal ontgaan.

Op welke leeftijd schreef je je eerste verhaaltje?

In groep acht van de lagere school. Ik heb mijn twee beste verhaaltjes in een map bewaard. Op de voorkant schreef ik: ‘Voor als ik later schrijfer ben! Goet bewaren!!’ Alsof ik toen al wist dat ik deze schrijversdroom op een dag zou vergeten. Ik ben de PABO gaan doen en pas toen ik als juf dagelijks voorlas – oefening baart kunst – kwam deze diepe wens weer boven water.

Wilde je in je jeugd al schrijfster worden of juist iets heel anders?

Als kind wilde ik graag beroemd worden. Hoe of waarmee wist ik nog niet. Inmiddels heb ik die droom niet meer. Al hoop ik dat zoveel mogelijk mensen mijn boeken lezen.

Welke schrijvers zijn je voorbeelden?

Oei, meerdere schrijvers nog wel! Het boek dat ik met veel plezier gelezen heb, is ‘Het geheim van genialiteit’, van Tijn Touber. De mix tussen ernst en luchtigheid die hij in zijn schrijven toepast, vind ik geweldig en heel inspirerend.

Komen er nog meer …Lust boeken? Heb je al ideeën over hoe het verder gaat met Amber?

De …lust-boekenserie wordt inderdaad verlengd met een derde deel. Het gekke is dat ik nog niet echt een duidelijke rode draad heb, maar er zijn wel al drie hoofdstukken (bijna) klaar. Na twee boekdelen zitten de hoofdpersonen Amber, Pjotr en Valerie als een soort alter ego’s in mijn hoofd. Dat maakt het schrijven makkelijker. En meestal volgt de verhaallijn gaandeweg. Daar heb ik in ieder geval wel op ingezet.

Wat zijn nog verdere overeenkomsten tussen Esmir en Amber behalve hun liefde voor koffie?

Net als Amber was ik vroeger een professionele jojo’er – mijn gewicht schommelde van boven naar beneden. Het fluctueert nog steeds wel, maar dan tussen een goed te behappen 2 à 3 kilo. Verder kunnen we allebei soms naïef en onzeker zijn. En niet te vergeten de miscommunicatie met de mannelijke helft van de mensheid! Gelukkig gaat dat de laatste jaren een stuk beter. Voor ons gold: ‘twaalf liefdes, dertien ongelukken’.

ReisLust bevat ook een duidelijke boodschap, had je dit van tevoren in je hoofd of is dit ontstaan tijdens het schrijven van Reislust.

Ja, dat was vanaf het begin al de opzet: om zonder vingerwijzen toch een beetje wijsheid aan het boek toe te voegen. Hoewel ik vooraf nog geen idee had hoe ik dit luchtig en met humor zou moeten overbrengen. Amber is van nature niet zo van het filosoferen. Ikzelf veel meer.

Hoe ben je op het idee gekomen voor het verhaal Reislust?

Dat gebeurde tijdens het schrijfproces. Doordat de relatie tussen Amber en Mister Perfect niet bepaald over rozen ging, had ze iets nodig om het ‘mannenpatroon met foute afloop’ te doorbreken. Ik ben zelf in Afrika geweest. En beeldend schrijven lukt mij het beste wanneer ik een situatie levendig voor me zie. En dus pakte Amber haar koffers en vertrok naar Ghana.

Blijf je chicklits schrijven of wil je ook andere genres gaan proberen?

Als ghostwriter schrijf ik ook andere genres, waaronder non-fictie (zelfhulpboeken en biografieën). Wat betreft fictie voel ik me bij chicklits/romans op dit moment het prettigst.

Hoe ga je te werk met schrijven?

Ik heb echt zitvlees moeten kweken. Dat deed ik door verplicht elke doordeweekse dag om 9.00 uur achter de computer te gaan zitten. En dan niet social media’en, maar effectief en doelgericht.
Op een gegeven moment werd het steeds meer een sport om vóór negen uur al in een soort schrijversflow te zitten. Zo doe ik het nog steeds. Qua werkplek heb ik het geluk dat ik mijn werk onder de arm kan meenemen. Dus zolang de batterij van mijn computer gevuld is, zijn er flexplekken te over.

Wil je hier vijf boeken noemen die je erg aanspreken?

Het geheim van Genialiteit – Tijn Touber. In dit boek staan talloze voorbeelden over hoe je werkelijk geïnspireerd en productief kunt leven. En hoe je het genie in jezelf kan ontdekken zodat werk, privé en relaties nooit meer gewoon of middelmatig zijn, maar juist bruisen van nieuwe inspiratie en creativiteit.

Oscar en oma Rozerood – Eric-Emmanuel Smitt. De tienjarige Oscar schrijft vanuit zijn ziekbed brieven aan God. In deze brieven (die sprankelen van levenslust en humor) vertelt hij over oma Rozerood, een dame die hem regelmatig bezoekt. Deze brieven geven een prachtige en heel ontroerende beschrijving van de laatste twaalf dagen van zijn korte leven, zonder uitsluitend treurig te zijn.

De essentie van synchronisch leven – Deepak Chopra. Soms maak je iets mee dat net iets te toevallig is, maar meestal vergeten we het weer. In dit boek zijn de zeven kernprincipes van die toevalligheden samengebald tot een praktische handleiding om synchroniciteit (het zinvolle toeval als een boodschap van het universum) te leren herkennen en te gebruiken als leidraad voor de belangrijkste keuzes in je leven. Na het lezen van dit boek wéét je zeker dat toeval niet bestaat.

The fault in our stars – John Green. Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Gus, heeft kanker overleefd – ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar in een praatgroepje ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Hazel vertelt Gus over haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar deze auteur om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

Dingen die fijn zijn – Claudia de Breij. In dit boek staan hoofdstukken als ware het aparte columns. Over dingen die fijn zijn en over dingen die dat niet zijn, maar waar – door erover te schrijven – nog wel iets van te maken valt. Haar enorm humoristische inslag maakt dit tot een prettig lekker-weg-lees-boek.

Hier mag je nog iets zeggen wat je graag kwijt wilt.

Ik zou graag willen dat AKO mijn boek opneemt in hun winkels op Schiphol. ReisLust is een lekker vakantieleesboek, geknipt dus voor vakantiegangers!

De vragen zijn gesteld door Judith van Pel, Wendy Wenning en Pieter Feller

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!