Voor iedere vrouw een tas

Over dames en tassen – Mylo Freeman – Rubenstein – 111 blz.

Mylo Freeman heeft inmiddels zo’n vijftig prentenboeken op haar naam staan, waaronder de reeks over het donkere prinsesje Arabella. Met deze boeken vult ze een hoognodige niche, prentenbroeken met meer diversiteit! Datzelfde geldt voor Over dames en tassen. Het idee om een boek te schrijven over handtassen kwam toen Mylo voor de zoveelste keer verliefd werd op een nieuwe handtas. Ze besloot een boek te maken over inspirerende vrouwen en hun handtas door de eeuwen heen.

De eerste illustratie toont ons de eventuele inhoud van een tas. Daarna is de oma van de auteur (met een tas aan haar arm) aan de beurt, ‘de eerste dame in mijn leven’.

Hoewel er vele soorten en maten tassen bestaan, worden er ‘slechts’ vijftig belicht. De auteur begint met een stukje geschiedenis over tassen in het algemeen en heeft daarmee meteen de lezer te pakken. Dat er ten tijde van de Egyptische hiërogliefen al sprake was van het gebruik van een soort tas was mij bijvoorbeeld onbekend. Ook bij het woord ‘chatelaines’ had ik me iets heel anders voorgesteld. Wist u trouwens dat er in de 16e en 17e eeuw een soort tas als dijzak, een zogenaamde ‘ridicule’ door vrouwen werd gedragen?

Na twee pagina’s geschiedenis begint Mylo Freeman met Rihanna en haar lievelingstas. Mede omdat Rihanna zo dol was op tassen van Jacquemus is dit merk, zeker onder wereldsterren en topmodellen, ontzettend populair geworden. Hetzelfde kunnen we zeggen van Baulito-tassen van Peter Kent die een van de favoriete tassenontwerpers is van koning Maxima.

Het eerste product van Hello Kitty was een plastic portemonneetje, toen dat echter geen succes werd besloot de ontwerpster Yuko Yamaguchi meerdere personages te ontwerpen en er een verhaal van te maken. De rest is geschiedenis. Hello Kitty-tasjes zijn nog altijd reuze populair!

Kent u het verhaal van Paris Hilton? Dat deze influencer zingt, danst en diverse kleding- en sieradenlijnen heeft ontworpen, weten we wel. Daarnaast heeft ze echter ook een tassenlijn met gouden chihuahua’s als embleem erop ontworpen. Zodat ze haar hondje stijlvol kan vervoeren.

Het gaat te ver om alle vijftig dames te benoemen, maar over elke dame en haar tas weet de auteur een leuk, grappig en/of informatief verhaal te vertellen. Daarnaast zijn natuurlijk de glanzend mooie cover en prachtige illustraties een geweldige lust voor het oog.
Mijn persoonlijke favorieten zijn Rihanna, Laverne Cox, Coco Chanel, Sibylla van Kleef, Grace Jones (‘het leven is er niet om jezelf te vinden, maar jezelf te creëren.’), en natuurlijk het zelfportret van de auteur op de laatste pagina.

Dames en tassen is een vermakelijk boek (met schitterende illustraties) dat op elke salontafel een plekje zou moeten krijgen. Zodat elk meisje en elke vrouw er af en toe in kan bladeren.

Susanne Koster

Boek bestellen!

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!