Voor jongeren met stalen zenuwen

Boy 7 – Mirjam Mous – Van Holkema & Warendorf – 287 blz.

Boy7Citaat uit Boy 7: “Buiten! Ik liet me op de motorkap van de pick-up vallen en boog mijn hoofd nar mijn knieën. Waarom had Lara verzwegen dat ze me kende? De angstaanjagendste complottheorieën schoten door me heen. Ze speelde met een stel misdadigers onder één hoedje. Ze hadden me ontvoerd voor losgeld en me de hersens ingeslagen – ik was ontsnapt maar toen vonden ze me terug. Of ik was getuige geweest van een vreselijke misdaad, bij traumatische gebeurtenissen konden je hersens herinneringen verdringen, en daarom hielden ze me in de gaten – ik was dus veilig zolang ik mijn mond hield. Of had ik zelf…”

Omdat de jongen Boy Seven op de labels van zijn kleding ziet staan, noemt hij zichzelf zo, terwijl hij gaat hij op zoek naar zijn verleden en zijn echte naam. Geholpen door een paar spullen die in zijn rugzak zitten en een beetje door Lara, die hem oppikt en onderdak biedt. De dingen die hij ontdekt blijken verschrikkelijk… Hij moet snel handelen!

Er gebeurt ontzettend veel in korte tijd. Het tempo van het verhaal ligt hoog en je raakt geen moment verveeld. De dagboekfragmenten zijn een welkome afwisseling van de spanning in het heden van het verhaal. In sneltreinvaart leiden deze fragmenten en alle gebeurtenissen naar een knallend slot.

Over geloofwaardigheid valt te twisten, want als het echte slechteriken zijn die Boy Seven op het spoor is, hadden ze hem allang weer opgepakt. Maar dat er idioten rondlopen die kinderen zouden willen onderwerpen aan technische hoogstandjes durf ik best te geloven. Overigens, een boek kan nog zo ongeloofwaardig zijn, als het maar goed geschreven is en uitnodigt om door te lezen. En dat is Mous uitstekend gelukt.

Het is een knap staaltje werk om alle lijntjes samen te laten komen. Mous werpt in het begin bijzonder veel vragen op, maar er blijft er niet eentje onbeantwoord. Dat maakt het niet alleen spannend, maar geeft ook een bevredigend einde. Een hechte vriendschap, grote mysteries en heel veel spanning en avontuur. Boy 7 is een aanrader voor jongeren met stalen zenuwen, die even geen zin hebben in romantiek.

Nelly Hofman

Andere recensies

Volg dicht op de huid van Noor welke gevoelens en emoties de scheiding van haar ouders bij haar teweegbrengt. » Een vlot leesbaar verhaal over opgroeien en verliefdheid, met een vleugje mysterie. Een scheiding brengt een hoop drama met zich mee. Hoe zal Noor...
Lees verder Categorie: Jeugdboeken
| Reageer!
De Spionne – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – Overamstel – 351 blz. Tess Gerritsen (San Diego, 12 juni 1953) wordt geroemd om haar thrillers. Tot voor kort waren dat voornamelijk de verhalen over detective Jane Rizolli en Maura Isles. Maura Isles is...
Lees verder Categorie: Thrillers & Spanning
| Reageer!
Een Groot Gouden Boek voor alle grote en kleine chauffeurs! Ontdek de wereld van de Gouden Boekjes, vol met grote auto’s, kleine auto’s en alles daartussenin. Scheur samen met de Gele Taxi met een noodvaart door de stad, roep ‘Hoep!’ met de chauffeur en...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!