Vrolijk boek over een meisjesdroom die uitkomt

Model in New York – Joke Reijnders – Leopold – 115 blz.

Model in New YorkDit is het achtste boek in de serie Best Friends Forever, afwisselend geschreven door Wieke van Oordt, Frank van Pamelen en Joke Reijnders. De vrolijke illustraties in het boek zijn van Jeska Verstegen.
Het verhaal begint in New York, waar Marie samen met haar ouders een paar weken verblijft in het appartement van een oom. Ze mag één vriendin meenemen op deze reis. Omdat ze niet kan kiezen uit haar twee hartsvriendinnen, besluit ze Imane mee te nemen, die ze ooit heeft ontmoet in Parijs. De oom van Marie geeft een feest omdat hij het zo leuk vindt om zijn familie weer te zien. Op het feest ontmoeten ze Amy Kelly, een modeontwerpster, die hen vraagt langs te komen op haar kantoor. Ze vraagt de twee meiden of ze model willen worden!

Om eind augustus mee te kunnen lopen moet er eerst nog heel wat gebeuren: er moeten fotoshoots worden gemaakt en de meiden krijgen een coach om goed te leren lopen op een catwalk. De vriendinnen worden op pad gestuurd, waarbij ze ook andere meiden leren kennen die allemaal model zijn. Imane heeft meer ervaring met modellenwerk en Marie voelt zich daardoor onzeker. Uiteindelijk is het Marie die meer opdrachten krijgt dan Imane en haar vriendin trekt zich steeds vaker terug. Zou ze misschien jaloers zijn?

De twee meiden worden niet echt geïntroduceerd, wat wel jammer is. Het zou fijn zijn om te weten wie de hoofdpersoon, Marie, nu eigenlijk is en hoe zij haar vriendin Imane heeft ontmoet en hoe het komt dat die Nederlands spreekt, terwijl ze toch in Frankrijk woont. Het zit de twee meiden allemaal wel erg mee in het verhaal. De negatieve kanten van het modellenleven komen niet aan bod. Hierdoor is het verhaal luchtig, waardoor je als meisje heerlijk mee kunt zwijmelen, maar het had wel wat spannender gemogen, zeker voor meiden van een jaar of negen. Als het dan toch eens tegenzit, omdat Marie Imane huilend aantreft in de logeerkamer, is het probleem ook weer makkelijk opgelost.

De personages en emoties blijven allemaal wat oppervlakkig. Wat zeker herkenbaar zal zijn voor jonge lezeressen, is het mailen en chatten tussen de drie hartsvriendinnen, die alles met elkaar bespreken. Zo hier en daar staan er in het boek heel handige weetjes, zowel over het modellenleven als over de stad New York. Ook worden veel Engelse en hippe woorden gebruikt. Het boek bespreekt niet alleen thema’s als jaloezie en heimwee, maar zegt ook iets over het belang van een gezond gewicht.

Het is, door het grote lettertype en de vele plaatjes een boek dat je makkelijk leest. Eindelijk een boek dat je zo uit hebt! Het BFF, Best Friends Forever-thema en de échte meidenachtige dingen zoals mode en make-up zal veel jonge meiden zeker aanspreken. Al met al is het een leuk, vrolijk feelgoodboek dat een interessant kijkje geeft in de modellenwereld en je uitnodigt om mee te genieten met de mooie avonturen die de twee meisjes beleven in New York.

Corine Gorter

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!