Vrolijke en kleurige inkijk in het schilderproces

In het atelier – Bianca Berends – Eigen beheer – 192 blz.

De ondertitel van het boek is – Een kijkje in de keuken van de kunstenaar. Waar gaat In het atelier over? Na het voorwoord van kunstenaar Tirzo Martha krijgen we een boek voorgeschoteld vol kleurige schilderijen. Bianca Berends woont en werkt op Curaçao en een vrolijker en zonniger omgeving is amper voor te stellen en dat vindt natuurlijk zijn weerslag in de schilderijen. Ze werkt in het boek aan de serie ‘Beach life’ en ze komt zelf ook tot de conclusie dat het strandleven haar voornaamste inspiratiebron is. We komen wat over de werkwijze en het karakter van Bianca te weten. Ze vertelt dat ze geen teamspeler is en dat voor een baas werken haar totaal niet ligt. Dat lijken me prima eigenschappen voor een kunstschilder en trouwens ook voor andere kunstenaars, je moet het zelf doen en het moet uit jezelf komen.

Mijn voorkeur in de schilderkunst gaat uit naar het impressionisme van het eind van de negentiende en begin twintigste eeuw. Israëls, Van Gogh, Breitner de Franse impressionisten zijn mijn favorieten. Ik zal Bianca Berends niet met hen vergelijken, maar haar schilderijen zijn ook impressionistisch. Door elke dag gedurende ongeveer een half jaar, foto’s te maken van haar schilderijen in wording, kunnen we zien hoe zo’n kunstwerk tot stand komt. We kijken als het ware over haar schouders mee. Het boek is daarom voor (beginnende) kunstschilders een bron van inspiratie. In de tekst beschrijft ze heel precies hoe een werk van schets tot eindresultaat gemaakt wordt.

We zien foto’s van haar atelier, alle soorten verven, kwasten en er komen verschillende schilder- en tekentechnieken langs. Ook voor mensen die er wel eens over denken om de kwast ter hand te nemen, kan het zeer inspirerend werken, al was het alleen maar door de lessen van Berends te volgen en proberen die op een doek over te brengen. In het atelier is prachtig uitgevoerd met een harde kaft en een leeslint. Een boek dat je graag oppakt en nog eens doorbladert en leest.

Allemaal pluspunten, maar toch een puntje van kritiek. Hoewel de inhoud van het voorwoord prima is, oogt de opmaak in zes verschillende lettertypen rommelig. Het zal wel een reden hebben, maar zoiets moet je eigenlijk niet doen. Bianca’s uitleg bij de schilderijen is duidelijk en haar motivatie om dit boek te maken ook. Al met al een boek dat ik kan aanraden aan alle (amateur)schilders die weer eens wat willen bijleren. Met In het atelier heeft Bianca Berends ook meteen een soort zelfportret afgeleverd. Voor de aanschaf van een exemplaar of vragen aan Bianca Berends kun je mailen maar info@biancaberends.com of kijk op haar website.

Pieter Feller

Nawoord: Op deze website bespreken we over het algemeen geen boeken die in eigen beheer worden uitgegeven. Voor dit boek maak ik een uitzondering, omdat Bianca Berends een gerenommeerd kunstenaar is die wat te vertellen heeft. Ik kan me voorstellen dat zo’n rijk geïllustreerd boek veel te duur is voor een reguliere uitgeverij om uit te brengen en dan zit er niets anders op dan het zelf te doen.

 

Boek bestellen!

Andere recensies

De ontdekking van Holland – Jan Brokken – Atlas Contact – 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!