De vrouw moet de regie in handen houden

Vrouwen en seks – Maartje Laterveer – Lebowski Publlishers – 232 blz.

“Zou het kunnen dat het moeilijker is geworden om vrouw te zijn?” Dat is een van de vragen die Maartje Laterveer stelt in de inleiding van haar boek. En de vraag die in het verlengde daarvan ligt, stelt ze even later als het gaat over hoe vrij vrouwen van nu eigenlijk zijn. Het gaat over verwachtingen en eigenwaarde. Van oudere generaties en zeker ook van de jongere.

Maartje Laterveer start het boek Vrouwen en seks met een persoonlijk verhaal over de relatie met haar moeder, haar eigen ontdekkingsreis rond seks en over wat ze haar dochter toewenst als het gaat om de keuzes die ze maakt. Door deze persoonlijke benadering voelt het boek voor de lezer ook als een zoektocht waarin je door de auteur open en eerlijk wordt meegenomen.

(uit hoofdstuk De Slet)
“Voor meisjes zijn er zóveel niveaus waarop ze zichzelf zien en elkaar. Een van die niveaus is hun identiteit als seksueel wezen. Dit is tegelijkertijd de meest gecompliceerde laag, want het is een identiteit die begint met de buitenwereld: meisjes worden vaak al gezien als lustobject voor ze seksueel actief zijn of zichzelf überhaupt als zodanig zien.”

Na de inleiding wordt er in elk hoofdstuk een ander onderwerp uitgediept. De hoofdstukken gaan over slutshaming, de rol van het uiterlijk, over Tinder, porno en size matters. In de laatste hoofdstukken kijkt de auteur wat verder in de tijd. Daar gaat het over seksrobots en ouder worden.

In elk hoofdstuk wordt steeds het belang van eigen regie van de vrouw benadrukt. Vrouwen van nu zijn eraan gewend hun eigen keuzes te maken, hun verlangens te delen en hun grenzen aan te geven. En het beschrijft dan ook het grote belang om met onze eerlijkheid juist onze dochters een dienst te bewijzen. Na elk hoofdstuk is er ruimte gemaakt voor ervaringsverhalen. Deze zijn divers en beschrijvend. En daarmee een goede aanvulling op de wat theoretischer trant van het boek.

Als je met dit boek een sappig verhaal over seks verwacht, ben je aan het verkeerde adres. Het is meer een bespiegeling van seks en vrouw zijn van toen en van nu. Het boek dient dan ook meer het doel van maatschappelijke bewustwording rond vrouwen en seks.

Yvonne Hogt

Andere recensies

Mooie Jo – Kirstien de Wolf – Borgerhoff & Lamberigts – 403 blz Erik Bindervoet & Robbert-Jan Henkes schreven (Hollands Maandblad. Jaargang 1995) een artikel Eerste zinnen, laatste zinnen, waarin zij nogal wat bezwaren hebben tegen wat zij noemen “beschrijfkanker. Hoe preciezer de schrijvers...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Het late leven – Bernhard Schlink – Vertaling: Marcel Misset – Cossee – 220 blz. Bernhard Schlink (1943) kon zich gemakkelijk inleven in een man van ongeveer zijn leeftijd. Hij was net als Martin, de hoofdpersoon in Het late leven, hoogleraar rechten. Daar houden...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Literatuur, Roman
| Reageer!
Charlie Cardboard en het kartonmysterie – Marieke Hoogesteger – Illustraties: Zoë Claessens – Clavis – 96 blz. Weer meer dan negentig bladzijden leesplezier met dit boek van Uitgeverij Clavis. Het heeft van alles waar de jeugd vanaf een jaar of acht van kan genieten....
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reacties uitgeschakeld voor Een rolstoel voor meneer Serebeen