De vrouw moet de regie in handen houden

Vrouwen en seks – Maartje Laterveer – Lebowski Publlishers – 232 blz.

“Zou het kunnen dat het moeilijker is geworden om vrouw te zijn?” Dat is een van de vragen die Maartje Laterveer stelt in de inleiding van haar boek. En de vraag die in het verlengde daarvan ligt, stelt ze even later als het gaat over hoe vrij vrouwen van nu eigenlijk zijn. Het gaat over verwachtingen en eigenwaarde. Van oudere generaties en zeker ook van de jongere.

Maartje Laterveer start het boek Vrouwen en seks met een persoonlijk verhaal over de relatie met haar moeder, haar eigen ontdekkingsreis rond seks en over wat ze haar dochter toewenst als het gaat om de keuzes die ze maakt. Door deze persoonlijke benadering voelt het boek voor de lezer ook als een zoektocht waarin je door de auteur open en eerlijk wordt meegenomen.

(uit hoofdstuk De Slet)
“Voor meisjes zijn er zóveel niveaus waarop ze zichzelf zien en elkaar. Een van die niveaus is hun identiteit als seksueel wezen. Dit is tegelijkertijd de meest gecompliceerde laag, want het is een identiteit die begint met de buitenwereld: meisjes worden vaak al gezien als lustobject voor ze seksueel actief zijn of zichzelf überhaupt als zodanig zien.”

Na de inleiding wordt er in elk hoofdstuk een ander onderwerp uitgediept. De hoofdstukken gaan over slutshaming, de rol van het uiterlijk, over Tinder, porno en size matters. In de laatste hoofdstukken kijkt de auteur wat verder in de tijd. Daar gaat het over seksrobots en ouder worden.

In elk hoofdstuk wordt steeds het belang van eigen regie van de vrouw benadrukt. Vrouwen van nu zijn eraan gewend hun eigen keuzes te maken, hun verlangens te delen en hun grenzen aan te geven. En het beschrijft dan ook het grote belang om met onze eerlijkheid juist onze dochters een dienst te bewijzen. Na elk hoofdstuk is er ruimte gemaakt voor ervaringsverhalen. Deze zijn divers en beschrijvend. En daarmee een goede aanvulling op de wat theoretischer trant van het boek.

Als je met dit boek een sappig verhaal over seks verwacht, ben je aan het verkeerde adres. Het is meer een bespiegeling van seks en vrouw zijn van toen en van nu. Het boek dient dan ook meer het doel van maatschappelijke bewustwording rond vrouwen en seks.

Yvonne Hogt

Andere recensies

De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!
Schipper mag ik overvaren – Samenstelling CEMPER – Illustraties: Puck Koper – Lannoo – 220 blz. Dit is niet zomaar een boek met kinderliedjes. Het is een boek met voornamelijk Nederlandse kinderliedjes, maar aangevuld met liedjes uit de hele wereld. Niet alle liedjes zijn...
Lees verder Categorie: Kinderboeken, Muziekboek
| Reageer!
Arie kanarie – Tim Gladdines – Illustraties: Lotte Vandewalle – Eenhoorn – 48 blz. Een prentenboek om heerlijk van te genieten. Wat me meteen opviel nadat ik het verhaal gelezen had, het verhaal eindigt met dezelfde drie regels als waar het mee begon. Zo...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!