Waar laat je een koffer met geld?

Elvis Watt, een koffer met geld – Manon Sikkel – Moon – 200 blz.

elvis watt koffer met geldElvis Watt, een koffer met geld is het tweede deel van de serie over Elvis Watt. De Nederlandse Kinderjury riep Elvis Watt, miljonair (het eerste deel) uit tot leukste boek voor kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot 9 jaar in 2014. Manon Sikkel won daarmee voor de derde keer op rij de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Dit schept hoge verwachtingen voor een tweede deel over deze Elvis.
In het eerste deel maakten we kennis met Elvis, zijn vrienden, zijn moeder en schatrijke Benjamin Spoek. Het blijkt dat Benjamin Spoek de opa is van Elvis en hij mag twee miljoen hebben als het contact tussen zijn moeder en opa wordt hersteld. Het eerste deel was grappig en had een vrij open einde waardoor je wel heel graag wil weten hoe het verder zou gaan met Elvis en de rest van het verhaal.

In het tweede deel gaan we verder met Elvis, inmiddels de rijkste jongen van het stadje Sonsbeek. Sinds hij de twee miljoen heeft gekregen van zijn opa kan hij kopen wat hij wil. Er zijn alleen geen winkels meer waar hij iets kan kopen, want die zijn allemaal gesloten omdat zijn opa een superwinkel heeft geopend. Elvis wil het stadje graag redden maar weet niet of het zonder zijn opa lukt. Ook krijgt hij eindelijk zijn moeder zo ver dat ze haar vader, zijn opa weer wil ontmoeten. Maar of dat lukt?

Na met plezier deel een gelezen te hebben vol enthousiasme in het tweede deel begonnen. Wederom een vrolijk verhaal wat lekker weg leest. De illustraties van Annet Schaap, ook verantwoordelijk voor de cover, vullen het verhaal goed aan. Het tweede deel is goed zelfstandig te lezen door een paar verwijzingen uit het eerste deel waardoor sommige dingen op zijn plaats vallen als je het eerste deel niet hebt gelezen.

Het boek telt 21 korte hoofdstukken en na afloop nog een kort “waargebeurd” stukje waarop een hoofdstuk van het verhaal is gebaseerd. Dat is wel leuk om achteraf nog te lezen. Dat er echt mensen zijn die zoiets doen. Ik kan hier niet te ver over uitweiden, want dat zou een groot gedeelte van het verhaal verklappen.

Zowel het eerste als tweede deel draait ook om het samenbrengen van de moeder van Elvis met zijn opa. Door een heel aparte wending in het verhaal is dit uiteindelijk ook afgesloten en wel op een manier die ik niet had verwacht. Persoonlijk vind ik dit ook een heel mooie afsluiting en ik vraag me ook af of het wel mogelijk is om nog een volgend deel te maken over Elvis Watt. Ik ben heel benieuwd hoe de schrijfster dit gaat aanpakken.

Conny Schelvis

Femke Schelvis(11 jaar):

Ik heb deel een ook gelezen en dat vond ik erg leuk. Ik was best nieuwsgierig hoe of het verder zou gaan. Ik vond het tweede deel ook wel grappig maar niet zo grappig als deel een. Maar dat is denk ook wel moeilijk. Er gebeurt iets heel verdrietigs maar Manon Sikkel schrijft hierover alsof het gewoon kan gebeuren (en dat kan ook) en is het eigenlijk ook wel knap dat ze zoiets in een grappig boek kan zetten. De hoofdstukken hadden langer gemogen en de tekeningen zijn leuk. Het is leuk dat een ander stuk ook in het echt gebeurd is. Dan hoop je dat het ook bij jou overkomt. Het tweede deel heeft niet als het eerste deel echt open einde en dat vind ik ook wel fijn. Dan kan het afgelopen zijn maar misschien toch ook niet.

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!