Wat een verhaal!

Matroesjka โ€“ Ilse Annegarn โ€“ Mooi Media โ€“ 200 blz.

MatroesjkaEen matroesjka is een Russische pop waar dan steeds weer een ander poppetje inzit. Uitstekende titel voor dit boek, want de geschiedenis wordt steeds verder afgepeld tot je tot de kern komt! Fleur krijgt een bericht van haar dochter Kim die zij meteen na de geboorte moest afstaan onder druk van haar ouders. Kim is inmiddels zestien en is te weten gekomen dat zij is geadopteerd. Fleur raakt echter in paniek en vlucht weg. Haar man Ruben weet niet wat er aan de hand is en vraagt zich af waarom zij zomaar verdwenen is!

Matroesjka is een boek met vele invalshoeken. Je volgt het verhaal vanuit Fleur. Zij wil weten wie de vader is. Zij is verkracht tijdens een examenfeest op school, maar weet niet wie dat gedaan heeft. Het verhaal ontrafelt haar verleden stukje bij beetje. Daarnaast zijn er nog twee andere belangrijke verhaallijnen. Allereerst die van Ruben, die via kennissen/vriendinnen van Fleur probeert te achterhalen waarom ze is verdwenen. Dan is er de lijn van Kim , de dochter, zij snapt niet waarom haar moeder na haar bericht is verdwenen en probeert via Ruben meer informatie over haar te krijgen.

Het boek heeft een goede structuur. De verschillende verhaallijnen spelen soms tegelijkertijd of opvolgend vanuit de verschillende personages. Zo krijg je de situaties vanuit allerlei perspectieven te lezen en dat geeft het boek een extra verdieping. Af en toe erg heftig wat er allemaal wordt beschreven, maar het is natuurlijk ook niet niks wat er is gebeurd in het verleden.

Om niets te verklappen over de inhoud, moet ik het wat dat betreft hierbij laten, maar ik kan wel zeggen dat je met gemengde gevoelens de laatste bladzijde zult uitlezen en het boek zult dichtslaan! Het einde blijft je lang bij en geeft aan dat je niet te lang moet wachten met het uit elkaar halen van een matroesjka.

Tot slot een opmerking over de opmaak. Het is jammer dat het lettertype dat gebruikt is aan de kleine kant is, waardoor sommige bladzijdes wel erg vol worden. Probeer daar in dit geval doorheen te kijken, want gelukkig is er genoeg te genieten. Een minpuntje is het wel.

Wim Krings

Andere recensies

De ontdekking van Holland โ€“ Jan Brokken โ€“ Atlas Contact โ€“ 302 blz. Dit boek draait om Hotel Spaander in Volendam. Al in de jaren tachtig van de vorige eeuw werd Jan Brokken attent gemaakt op het feit dat het ooit een verzamelplaats was...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Ugly Girls – Lisa Bjรคrbo, Johanna Lindbรคck, Sara Ohlsson – Vertaling: Lammie Post – Ploegsma – 256 blz. Toen ik dit boek in handen had vond ik het al heel bijzonder om te zien dat het door drie verschillende auteurs was geschreven. En nadat...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis โ€“ Eva Vriend โ€“ Atlas Contact โ€“ 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!