Wat is een schat?

De man met de zeegroene ogen – Koos Meinderts en Sanne te Loo – Hoogland & van Klaveren – 32 blz.

Dit prentenboek spreekt alleen al om de prachtige titel en dito cover aan. Bij een prentenboek bekijk je dan vervolgens meestal eerst de illustraties, en het kleurgebruik en de sprookjesachtige beeldtaal van Sanne te Loo zijn een streling voor het oog. Met deze illustraties – afwisselend verstild en expressief, maar altijd in prachtige kleurstellingen – is zij erin geslaagd om zowel kinderen als volwassenen te betoveren.

Het verhaal zelf, door Koos Meinderts met veel zorg en gevoel voor poëzie geschreven, gaat over een man met zeegroene ogen die op de grens van water en land woont, waar hij leeft van de wind en van wat de zee hem schenkt. Maar op een dag spoelt er een fles aan met een schatkaart erin. De man vraagt zich af wat hij met een schat moet, want hij heeft alles al. Toch maakt de schatkaart hem nieuwsgierig.

“Hij brak zijn huis af, bouwde een schip van de planken, noemde het De Hoop, en liet het varen.”

Hier hebben we meteen de mooiste taalvondst van het boek te pakken. Niet dat kleuters die zullen oppikken, maar dat is niet erg; bij een prentenboek moet de voorlezende volwassene het ook naar de zin hebben.

Tijdens zijn zoektocht vindt de man met de zeegroene ogen niet meteen de schat waarnaar hij op zoek is, maar wel een vrouw. Hij besluit bij haar te blijven totdat hij de schat vindt. De wending die uiteindelijk volgt, is aan de zoete en moralistische kant, maar ik vind dat niet zo erg. Wat ik wel betwijfel is of het boek bij kleuters meteen zal ‘landen’. Het is een 4+ boek, maar de strekking van het verhaal doet nogal volwassen aan en een formulering als ‘de oogst van zijn zoektocht’ is op zich mooi, maar voor kleuters te hoog gegrepen.

Dit wil niet zeggen dat jonge kinderen er evengoed niet van kunnen genieten. De illustraties vertellen immers ook deels het verhaal en geven een prachtig sfeerbeeld, en voorlezers kunnen er voor kleintjes vast hier en daar een mouw aan passen. Daarbij is het boek een mooie ingang om met kinderen te filosoferen over bijvoorbeeld de vraag wat een schat precies is. Of specifieker: wat is dat voor hén? Daar zijn verschillende antwoorden op te bedenken en dit boek nodigt daar op een poëtische manier toe uit.

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!