Wederom een pareltje in de serie ‘Inspirerende verhalen’

Verborgen plekken – Sarah Baxter – vertaling Saskia Peeters – illustraties Amy Grimes – Terra/Lannoo – 144 blz.

Dit boek trok mij in eerste instantie het meeste aan om het de prachtige cover en het dito illustratiewerk. Wat een pareltjes van schilderijen heeft Amy Grimes bij de verhalen van reisjournaliste Sarah Baxter gemaakt! Ze deed dit ook voor eerdere delen van de serie ‘Inspirerende verhalen’, waarin Baxter spirituele en literaire plekken beschrijft.

In Verborgen plekken beschrijft de auteur 25 bijzondere, ‘verborgen’ plekken op de wereld. Tot de selectie behoren vergeten steden die pas onlangs werden onthuld, afgelegen locaties die je alleen door een uitdagende wandeltocht kunt bereiken en plekken die bewust verborgen werden gehouden uit angst voor vervolging. Achter elke bestemming gaat een menselijk verhaal schuil dat vertelt waaróm de plek zo geheimzinnig is.

In het allereerste verhaal lezen we over het destijds 250 bewoners tellende dorp Tyneham, in het Engelse graafschap Dorset. Medio ‘43 kregen de bewoners dertig dagen de tijd om hun spullen te pakken en te vertrekken, omdat het leger dit gebied nodig had voor geheime trainingen. De mensen vertrokken, met achterlating van een brief op de kerkdeur, waarop ze hun hoop uitspraken dat er goed voor hun dorp zou worden gezorgd, en dat ze er na de oorlog konden terugkeren. Dat feest ging helaas niet door. Ook na de oorlog bleef het gebied (dus ook het dorp) in gebruik door het leger, en kregen de bewoners alsnog het nakijken. Van het dorp is niet veel meer over, maar intussen zijn de kerk en het voormalige schoolgebouwtje gerestaureerd, en zijn ze toegankelijk voor publiek.

Zo staat dit boek vol interessante verhalen, van een idyllische vallei in Tirol die alleen te voet bereikbaar is, tot een vergeten zomerhuis van een Italiaanse keizer; van een eeuwenoude toegang tot de onderwereld van de Maya’s in het regenwoud van Belize, tot ‘Ons’ Lieve Heer op Solder, een verborgen kerkje op de zolder van een statig pand aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam.

De plekken die Baxter beschrijft, zijn prachtig en kleurrijk in beeld gebracht door de Britse illustrator Amy Grimes. Omdat ze in haar illustraties een en ander vrij grafisch weergeeft, werd ik wel nieuwsgierig naar hoe de plekken er in het echt uitzien. Ik heb dit boek dan ook bekeken en gelezen met mijn laptop bij de hand, zodat ik ook meteen foto’s kon bekijken.

Verborgen plekken nam mij mee op reis zonder dat ik er zelf de deur voor uit hoefde, ideaal voor iemand die (in ieder geval verre) reizen niet als hobby heeft. Tegelijkertijd is dit boek een fijn opwarmertje voor mensen die deze bijzondere locaties juist wél met eigen ogen willen bewonderen. Maar nou niet allemaal tegelijk.

Tiny Fisscher

Boek bestellen!

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! – Tiny Fisscher – Illustraties: Sophie Pluim – Christofoor – 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. “Er waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.” Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis – Enne Koens – Illustraties: Maartje Kuiper – Luitingh-Sijthoff – 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen – Jonas Roelens & Nathan van Kleij – Ertsberg – 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!