Weer een heerlijk boek uit Hoffschlags pen

P.I.D. – Bronja Hoffschlag – Agemo – 316 blz.

Bronja Hoffschlag (1981) bracht in 2013 haar eerste boek uit, de psychologische thriller De Dode Kamer , het eerste deel in de Project X-trilogie. In juni 2014 de thrillernovelle Snuff , een stand-alone. In augustus 2015 zag De Skinner Methode , het tweede deel in de Project X-trilogie, het levenslicht. Boek 3 staat gepland voor 2018. Dit jaar verscheen Hoffschlag eerste roman, P.I.D..

1967: Nadat de achttienjarige Thomas Fremont een nieuwe foto van The Beatles ziet, raakt hij ervan overtuigd dat Paul McCartney om het leven is gekomen en vervangen door een bedrieger. Met ieder album dat verschijnt stapelen de aanwijzingen die hij ontdekt in de covers en liedteksten zich op, maar niemand hoort of ziet wat voor Thomas zo overduidelijk is. Hij besluit de waarheid aan het licht te brengen, een keuze met verstrekkende gevolgen.

1999:Beth denkt nog vaak terug aan de nacht, waarop haar enige zoon verdween. Thomas kwam nooit meer thuis. Dertig jaar heeft ze berust in het feit dat ze hem nooit meer zal zien, totdat ze in een kastje van haar man, Robert, een stapel documenten vindt en ontdekt wat Robert al die jaren angstvallig voor haar heeft verzwegen. Beth neemt een beslissing: ze moet en zal haar zoon terugzien. Hoe dan ook.

P.I.D. leunt op vijf overtuigend neergezette personages: Thomas, Syb, Beth, Kirste en Judith. Ze zouden alleen zo naast je kunnen wonen, en allemaal hebben ze hun charme. Het is niet nodig om fan te zijn van The Beatles, je hoeft de complottheorieรซn rondom Paul McCartney niet eens heel interessant te vinden, om van dit boek te genieten. De sterkte karakters dragen dit toch al pakkende verhaal. Hoffschlag heeft weer kwaliteit geleverd.

Voor je begint met lezen, hoef je eigen niets over Paul en de andere Beatles te weten. P.I.D. is een literaire uitwerking van een bekende complottheorie, Hoffschlag helpt je wel op weg. Na het lezen ben ik nog niet helemaal overtuigd, omdat Hoffschlag slechts een beperkte hoeveelheid argumenten geeft, maar ik zal zeker op een later moment even googelen voor ‘bewijs’.

We zijn inmiddels niet anders gewend: Bronja Hoffschlag zet met P.I.D. weer gewoonweg een goed boek neer. Ze is een auteur die jou ieder woord laat lezen. Ze geeft je het gevoel dat iedere letter de moeite waard is. Hoffschlag is op dit moment รฉรฉn van de betere Nederlandse schrijvers. We moeten wel steeds erg lang wachten op een nieuw boek, maar dat wachten wordt ook iedere keer weer beloond. Ik ben fan.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Naar buiten! Naar buiten! โ€“ Tiny Fisscher โ€“ Illustraties: Sophie Pluim โ€“ Christofoor โ€“ 32 blz. Het verhaal begint als een sprookje. โ€œEr waren eens vijf kinderen die altijd naar buiten wilden.โ€ Kinderen van nu willen vaak niet naar buiten. De meesten zitten liever...
Lees verder Categorie: Prentenboek, Voorleesboek
| Reageer!
Vandaag komen we niet meer thuis โ€“ Enne Koens โ€“ Illustraties: Maartje Kuiper โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 239 blz. Eerder las ik van Enne Koens (1974) Die zomer met Jente (2019) en Vanaf hier kun je de hele wereld zien (2021), twee jeugdboeken die veel...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Jeugdboeken
| Reageer!
Middeleeuwse medemensen โ€“ Jonas Roelens & Nathan van Kleij โ€“ Ertsberg โ€“ 337 blz. Over de middeleeuwse mens en maatschappij heersen zeer eenzijdige opvattingen. De mensen waren bang van God. Genot op seksueel vlak was uitgesloten. Alles moest staan in het teken van de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!