Weer een heerlijk boek uit Hoffschlags pen

P.I.D. – Bronja Hoffschlag – Agemo – 316 blz.

Bronja Hoffschlag (1981) bracht in 2013 haar eerste boek uit, de psychologische thriller De Dode Kamer , het eerste deel in de Project X-trilogie. In juni 2014 de thrillernovelle Snuff , een stand-alone. In augustus 2015 zag De Skinner Methode , het tweede deel in de Project X-trilogie, het levenslicht. Boek 3 staat gepland voor 2018. Dit jaar verscheen Hoffschlag eerste roman, P.I.D..

1967: Nadat de achttienjarige Thomas Fremont een nieuwe foto van The Beatles ziet, raakt hij ervan overtuigd dat Paul McCartney om het leven is gekomen en vervangen door een bedrieger. Met ieder album dat verschijnt stapelen de aanwijzingen die hij ontdekt in de covers en liedteksten zich op, maar niemand hoort of ziet wat voor Thomas zo overduidelijk is. Hij besluit de waarheid aan het licht te brengen, een keuze met verstrekkende gevolgen.

1999:Beth denkt nog vaak terug aan de nacht, waarop haar enige zoon verdween. Thomas kwam nooit meer thuis. Dertig jaar heeft ze berust in het feit dat ze hem nooit meer zal zien, totdat ze in een kastje van haar man, Robert, een stapel documenten vindt en ontdekt wat Robert al die jaren angstvallig voor haar heeft verzwegen. Beth neemt een beslissing: ze moet en zal haar zoon terugzien. Hoe dan ook.

P.I.D. leunt op vijf overtuigend neergezette personages: Thomas, Syb, Beth, Kirste en Judith. Ze zouden alleen zo naast je kunnen wonen, en allemaal hebben ze hun charme. Het is niet nodig om fan te zijn van The Beatles, je hoeft de complottheorieën rondom Paul McCartney niet eens heel interessant te vinden, om van dit boek te genieten. De sterkte karakters dragen dit toch al pakkende verhaal. Hoffschlag heeft weer kwaliteit geleverd.

Voor je begint met lezen, hoef je eigen niets over Paul en de andere Beatles te weten. P.I.D. is een literaire uitwerking van een bekende complottheorie, Hoffschlag helpt je wel op weg. Na het lezen ben ik nog niet helemaal overtuigd, omdat Hoffschlag slechts een beperkte hoeveelheid argumenten geeft, maar ik zal zeker op een later moment even googelen voor ‘bewijs’.

We zijn inmiddels niet anders gewend: Bronja Hoffschlag zet met P.I.D. weer gewoonweg een goed boek neer. Ze is een auteur die jou ieder woord laat lezen. Ze geeft je het gevoel dat iedere letter de moeite waard is. Hoffschlag is op dit moment één van de betere Nederlandse schrijvers. We moeten wel steeds erg lang wachten op een nieuw boek, maar dat wachten wordt ook iedere keer weer beloond. Ik ben fan.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Nadia’s dag – Henrieke Herber – Illustraties: Miriam Bouwens – Luitingh – Sijthoff – 96 blz. Voorleesboeken kun je nooit genoeg in huis hebben. Ieder kind vindt het heerlijk om regelmatig voorgelezen te worden. En als zo’n boek met verhalen er dan ook nog...
Lees verder Categorie: Voorleesboek
| Reageer!
Atlas van de Homo Sapiens – Telmo Pievani en Valéry Zeitoun – Vertaling en bezorging: Joris Capenberghs – Noordboek – 215 blz. Het woord Atlas staat volkomen terecht in de titel van deze prachtige uitgave in koffietafelformaat. Direct vallen de mooie en talrijke kaarten...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
Het kleedje voor Hitler – Bas von Benda Beckmann – Querido – 672 blz. Historicus Bas von Benda-Beckmann (1979), schreef eerder De Velser affaire- Een omstreden oorlogsgeschiedenis (2013). Dat boek kreeg van mij destijds een enthousiaste bespreking, vooral vanwege de degelijkheid van het onderzoek...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Oorlogsboeken
| Reageer!