Wervelend, bij tijd en wijlen kolderiek verhaal

De Beestenbus – Operatie Red een goudvis – Victoria Farkas – – illustraties Kees de Boer – Moon – 176 blz.

In dit eerste deel van de serie De Beestenbus krijgen kinderen die houden van boeken met dieren meteen flink waar voor hun geld. Allerhande dieren spelen in dit boek een rol, van honden, katten, konijnen, varkens, koeien en kippen, tot goudvissen. Vooral om die goudvissen draait het in dit eerste deel, want die moeten gered worden. De twee redders dragen de namen Raaf en Fietje.

Raaf woont samen met zijn ouders en een stuk of tien huisdieren in een oude, gifgroene bus. Raafs moeder is dierenarts en helpt door het hele land dieren in nood. Raafs vader is dierenmasseur en houdt zich ook met dierenwelzijn bezig.

Op een dag moeten ze naar een andere plek verhuizen en tijdens hun zoektocht naar een geschikte locatie, komt Raaf de eigenwijze Fietje tegen. Raaf treft in de wc’s van een vijfsterrenhotel champagneglazen aan met goudvissen erin, en samen met Fietje besluit hij deze te redden. Het lukt ze om de vissen uit het hotel te smokkelen, en dat is het begin van een wild avontuur waarin niet alleen de goudvissen gered moeten worden, maar ook boer Willem, wiens boerenbedrijf omgezet dreigt te worden in dierenflatleed.

Deze verschillende ingrediënten zijn door Farkas samengesmolten tot een wervelend, bij tijd en wijlen kolderiek verhaal, waarin niet alleen thema’s als dierenliefde, vriendschap, familiebanden en loyaliteit de ruimte krijgen, maar waarin tussen neus en lippen door ook maatschappelijke kwesties zoals de bio-industrie aan bod komen. Illustrator Kees de Boer heeft de humor die in het verhaal zit goed opgepikt en heeft het boek van geestige illustraties voorzien. Farkas weet de verschillende lijntjes in het boek met elkaar te verbinden tot een mooi, rond verhaal, waarin voldoende basis is gelegd voor vervolgdelen. Sterk zijn ook de vlotte dialogen, die in korte, krachtige zinnetjes worden neergezet. Daarbij weet Farkas door beeldende beschrijvingen ook goed een setting of sfeer weer te geven.

Het boek is prima voor te lezen aan zesplussers, zelf lezen vanaf acht jaar. Kinderen die graag boeken lezen waarin dieren voorkomen worden met De Beestenbus op hun wenken bediend en hopelijk komt dit boek dan ook onder de aandacht van heel veel kinderen!

Tiny Fisscher

Andere recensies

en vrouw wordt gegrepen door haar spiegelbeeld. Is zij het zelf, of is het iemand die haar iets wil zeggen? Haar dochter fotografeert sporen in de sneeuw en zoekt naar een plek om te blijven. De vader verliest zich in de brieven die twee...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch – André Stufkens en Clemens Verhoeven – Walburgpers – 204 blz. De start van de schilderkunst in de Lage Landen wordt dikwijls geassocieerd met namen als Rogier Van der Weyden en Jan Van Eyck. Deze kunstenaars waren...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Boek van de week, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
De boom die een wereld was – Yorick Goldewijn – Illustraties: Jeska Vertegen – Ploegsma – 96 blz. Dit boek is een filosoferende verhalenbundel over de wereld van en rondom een oude boom, tevens het onderwerp van het eerste verhaal: “de boom was zo...
Lees verder Categorie: Dieren & Natuur, Kinderboeken
| Reageer!