Wie is er nou eigenlijk gek?

Stemmen in het duister – Nicci French – Vertaling: Lidwien Biekmann en Koos Mebius – Ambo Anthos – 442 blz.

Na de succesvolle Frieda Klein-reeks maakten we vorig jaar in Wie heeft Charlotte Salter gezien kennis met een nieuw personage, rechercheur Maud O’Connor. Het lijkt erop dat O’Connor een blijvertje is, want ook in dit boek speelt ze een belangrijke rol. Het draait allemaal vertrouwen en wat is waar of wat is niet waar? Hoofdpersonages zijn Nancy Roth en haar vriend Felix. Nancy’s grote passie is koken en als ze haar eigen restaurantje opent, is ze dolgelukkig. Het is hard werken, er is geen tijd voor vrije dagen of vakantie. Dat breekt haar na anderhalf jaar op, ze stort in en krijgt een psychose waarvoor ze in een psychiatrische kliniek wordt opgenomen.

Ze moet haar restaurant opgeven en ze verhuizen naar een goedkoop appartement, een vervallen flatje in een armoedige buurt in West Londen. Maar Nancy ziet het als een nieuwe start en vol goede moed pakken ze de verhuisdozen uit. Er zijn meer bewoners in het gebouw en enkele van hen kent Felix al. Felix is zeer liefdevol en zorgzaam voor Nancy, maar ook nogal betuttelend en overbezorgd. Dat benauwt haar erg en op een gegeven moment vlucht ze naar buiten. Bij terugkomst botst ze tegen haar onderbuurvrouw Kira aan. De jonge vrouw is erg angstig en maakt een radeloze indruk. Ze pakt Nancy bij de arm en waarschuwt haar dat ze voorzichtig moet doen.

De volgende dag wordt Kira dood in haar appartement gevonden, zelfmoord volgens de politie. Nancy twijfelt daaraan, maar niemand wil haar geloven. Toch gaat ze op onderzoek uit en dat valt niet in goede aarde bij sommige bewoners. Hebben ze wat te verbergen?  Na een tijdje vindt Felix dat Nancy doordraait en een gevaar is voor zichzelf en haar omgeving. Hij zorgt ervoor dat ze gedwongen wordt opgenomen.

Ze belandt in een vreselijke inrichting en ook hier kan ze niemand vertrouwen, zowel de verpleegkundigen als de therapeuten misleiden haar. Deze situatie wordt heel sterk beschreven, je kruipt in het hoofd van Nancy en voelt haar wanhoop en haar angst hier nooit meer uit te komen. Na een paar weken besluit ze dat er maar één ding opzit en dat is het spelletje meespelen. Het lukt haar om iedereen om de tuin te leiden en ze komt uiteindelijk weer vrij.

Felix komt haar ophalen, maar voor Nancy staat één ding vast; ze moet bij hem weg, ze kan hem nooit meer vertrouwen. Voor ze bij hem weggaat besluit ze nog één keer naar de politie te gaan, omdat de dood van Kira haar niet loslaat. Daar heeft ze het geluk dat Maud O’Connor dienst heeft en naar haar luistert èn haar gelooft. Maud wil het onderzoek heropenen wat nog de nodige strubbelingen geeft, maar uiteindelijk krijgt ze daar toestemming voor. Ze ontdekt al snel allerlei vreemde zaken; waarom liegt de buurvrouw over het alibi van haar man? Welke rol speelt de huisbaas? En lukt het Nancy te ontsnappen aan Felix?

Langzaam vallen de puzzelstukjes op hun plek en kun je Stemmen in het duister niet meer wegleggen. Pas aan het eind kom je erachter hoe het zit, een verrassende ontknoping. Nicci French heeft weer een fantastische thriller geschreven, een echte pageturner zoals alleen dit schrijversduo dat kan.

Nelleke Feller

 

 

Boek bestellen!

Andere recensies

Hoe schildpad aan zijn schild komt – Kristel Steenbergen – Moon – 48 blz. In dit sprookje houden de wolken elk jaar een groot feest, maar omdat het hoog in de lucht is, kunnen alleen de zon, de wind en de vogels er komen....
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Philips Christiaan Visser, Nederlands laatste ontdekkingsreiziger – Maarten Faas – Verloren – 231 blz. Eigenlijk had deze biografie in of kort na 1955 moeten verschijnen als autobiografie of de memoires van Visser. Hij had de eerste twee hoofstukken als af, maar kwam aan de...
Lees verder Categorie: Biografie & Autobiografie, Non-fictie
| Reageer!
Der Naturen Bloeme – Jacob van Maerlant – vertaling: Ingrid Biesheuvel – Walburg Pers – 288 blz. Niet zo ver van het Zeeuwse Sluis is het Vlaamse Damme gelegen. In lang vervlogen tijden vormde dit stadje een voorhaven langs het Zwin, de zeegeul die...
Lees verder Categorie: Kunst & Cultuur, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!