Wie wil er nou niet op wereldreis?

Boreas en de zeven zeeën – Mina Witteman – Ploegsma – 216 blz.

Boreas en de zeven zeeenWie wil er nou niet op wereldreis? Met een zeilboot de wereld rondvaren?
Boreas dus… Hij wordt door zijn ouders voor een voldongen feit gesteld. Alles is al geregeld en Boreas zal online les krijgen. Drie jaar lang zonder zijn vrienden, niet naar school en niet met zijn opa naar voetbal. Hij voelt er helemaal niets voor. De tocht start vlak voor de zomervakantie. Nog voor de eindmusical van zijn klas. Ook die moet hij nog missen!

Boreas verveelt zich en hangt maar een beetje rond in zijn hut en op het dek. Maar al snel beleeft hij het ene na het andere avontuur. Te beginnen met het redden van een drenkeling. De jongen blijkt een vluchteling te zijn en naar Engeland te willen. Een zeer actueel probleem dat hier door Mina Witteman wordt aangestipt.

Verder krijgen ze te maken met heftige storm, komt zijn beste vriendin Merel in de zomervakantie op de boot, zwemt hij met dolfijnen en komt hij vast te zitten op een vissersboot. En dit is slechts een greep van zijn avontuurlijke reis. Van Merel kreeg Boreas voor vertrek een logboek, zodat Merel al zijn belevenissen terug kan lezen. Hij houdt het keurig bij en legt ook regelmatig zeiltermen en zo uit. Best interessant om te lezen.
Het verhaal is vanuit de ik-persoon, Boreas perspectief, geschreven en wordt regelmatig afgewisseld met pagina’s uit zijn logboek. In het begin van het boek althans. Zodra Merel er is, heeft hij waarschijnlijk wat minder tijd om te schrijven.

Je hoeft deze zomer niet op vakantie. Het verhaal van Boreas is leerzaam en meeslepend en laat je vergeten op welk mooi strand je zelf zit. Je ervaart de golven en de wind alsof je er zelf inzit en voelt de twijfels van Boreas, nadat hij toch de leuke kanten van het reizen begint te zien.
Actie, drama, plagerijen en doodsangsten. Werkelijk alles zit er in. En ademnood, maar dat geldt vooral voor de lezer. Want het is om in één adem uit te lezen, al valt dat met ruim tweehonderd pagina’s niet mee.

Het maakt niet uit of je van zeilen of reizen houdt, of je jongen of meisje bent, of man of vrouw. Van de keuze voor dit boek krijgt niemand spijt.

Nelly Hofman

Andere recensies

Confetti vriendschap – Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers – Georges Duby – Vertaling: Ger Groot – Noordboek – 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collège de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? – Frénk van der Linden & Pieter Webeling – Luitingh-Sijthoff – 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!