Winter-romcom in een YA-boek

Hoe dan ook – Kara McDowell – Vertaling Els van Son – Uitgeverij Moon – 313 blz.

Gemiddeld neemt een mens 35.000 beslissingen per dag. Dat zijn er zo’n 34.999 te veel voor Paige Collins, die voortdurend bang is om de verkeerde keuze te maken en constant getergd wordt door de vraag: ‘Wat als…?’ Neem nou de keuzevakken op school: moet ze kiezen voor beeldhouwen of toneel? Wat als ze voorbestemd was om een beroemde beeldhouwer te worden, maar haar talent verspilt aan een matige uitvoering van een toneelstuk van Shakespeare? En wat als ze in het beeldhouwlokaal zit en daar een koolmonoxidelek is, waardoor iedereen dood neervalt? (Akelig, maar mogelijk!)

Niet zo gek dus dat Paige verlamd raakt door keuzestress als ze moet kiezen tussen twee last minute opties voor haar kerstvakantie. Moet ze met haar beste vriend (en stiekeme crush) Fitz meegaan naar het romantische vakantiehuisje van zijn familie in de bergen? Of moet ze met haar moeder meegaan naar New York, een stad waar Paige haar hele leven al over droomt?

Op het moment dat Paige bijna ontploft van de keuzestress, grijpt het lot in. Paige glijdt uit op een gladde supermarktvloer en vanaf dat moment leidt ze twee parallelle levens. In het ene vertrekt ze naar New York, een stad waar ze verliefd op wordt… en waar ze valt voor de charmes van haar persoonlijke stadsgids. Het andere leidt naar de bergen waar Paige eindelijk een kans lijkt te hebben bij Fitz… tot haar angsten alles dreigen te verpesten. Voordat Paige haar happy ending kan beleven, moet ze haar angsten zien te accepteren รฉn overwinnen. En ze zal moeten inzien dat je niet perfect hoeft te zijn om liefde te verdienen.

Hoe dan ook is dit een klassiek voorbeeld van een kerst-romcom in een boek voor 13+-ers. Paige is een leuke tiener met gewone en minder gewone problemen. Ze is verliefd en ze kan extreem slecht keuzes maken. Ze is een lief meisje, en ik denk dat genoeg tienermeiden zich wel met haar kunnen identificeren. Je moet wel bestand zijn tegen af en toe een flinke dosis stress en drama. Paige is niet bepaald een relaxed type.

Hoe dan ook leest makkelijk. Niet te diepgaand of te ingewikkeld, gewoon lekker ter ontspanning op een koude winterdag. Het verhaal is ook grotendeels luchtig, met een serieus tintje richting het einde. Het is een echt feelgood young adult-boek, voor lekker binnen op de bank met een dekentje en een kopje thee.

Felice Beekhuis

Boek bestellen!

Andere recensies

Confetti vriendschap โ€“ Souad Hatrouf – Leopold – 144 blz. Een heel mooi boek en ook heerlijk eigentijds. Tijdens het lezen van het verhaal ontdek je precies wat ik daarmee bedoel. Als Esma na de vakantie op school komt, merkt ze dat haar vriendin...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De kathedralenbouwers โ€“ Georges Duby โ€“ Vertaling: Ger Groot โ€“ Noordboek โ€“ 448 blz. Georges Duby (1919-1996) behoort tot een van de bekendste Franse historici. De middeleeuwen vormden zijn specialiteit. In 1970 werd hij verkozen tot hoogleraar aan het Collรจge de France, op de...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!
Hoe besta je na? โ€“ Frรฉnk van der Linden & Pieter Webeling โ€“ Luitingh-Sijthoff โ€“ 252 blz. Op de achterflaptekst staat dat dit een troostrijk boek is voor iedereen die worstelt met het verlies van een dierbare. Het boek bevat een verzameling interviews uit...
Lees verder Categorie: Mens & Maatschappij, Non-fictie
| Reageer!