YA-boek over weglopen met ijzersterke personages

Weg – Jowi Schmitz – Hoogland & Van Klaveren – 221 blz.

Jowi Schmitz (1972) schrijft behalve journalistieke artikelen ook boeken, zowel voor volwassen als voor kinderen. Ze begon met twee romans voor volwassenen Leopold en Kus van je zus en publiceerde in 2012 haar eerste kinderboek. Verder schreef ze onder andere een non-fictieboek of bijzondere bootbewoners van Amsterdam. Weg is Schmitz’ eerste Young Adultboek.

Als Anna eenmaal besloten heeft weg te lopen, gaat het snel. Ze staat nog niet bij de snelweg of er stopt al een vrachtwagen, die ook nog eens helemaal naar Barcelona blijkt te gaan. “‘Je hebt geluk,’zegt de dwergin Mammita met rode klompjes achter het stuur.” Of Anna geluk heeft weet ze niet zeker, wel dat ze ernaar op zoek is.

In Barcelona ontmoet Anna Barry. Barry is de koning van de straat, een zelfverkozen ‘uitbijter’. Barry viert de nacht, staat boven de maatschappij, heeft zijn eigen wetten uitgevonden. Net zoals de muzikanten waar hij mee optrekt. Er is het rauwe leven van de straat, hitte, geen geld, stof. Er is ook de vrijheid van de havelozen. Wie niets heeft, hoeft niets te beschermen. Anna transformeert van een weglopertje tot een dappere uitbijter. Tot iemand die niet alleen weet hoe ze verder moet, maar ook waar ze vandaan komt.

Anna verweest in haar ouders’ tehuis voor pleegkinderen. Haar moeder is lief voor de kleintjes, maar komt nooit de deur uit. Haar vader let op de grotere kinderen, en zegt trots te zijn op Anna omdat ze zichzelf zo goed kan redden. Maar wat ze allebei niet zien, is dat hun eigen kinderen af en toe wat extra liefde en aandacht nodig hebben. Auteur Jowi Schmitz laat de lezer meeleven met Anna, en meevoelen in de ellende die ze voelt. Anna komt over als een echt meisje, met echte gevoelens en echte issues. Ze spat van het papier af.

Schmitz lijkt sowieso goed te zijn in het neerzetten van levendige karakters. Al gelijk in de eerste alinea weet ze iemand te omschrijven aan wie je per direct een hekel hebt. Robin is een asociale, onbeschaafde hangjongere. Maar hij heeft wel Anna gevormd tot wie ze is. Hij heeft in de korte tijd dat ze samen waren, haar een beter, maar vooral avontuurlijker mens gemaakt. Dankzij hem wil ze weg uit de kille leegheid van haar thuis en de wereld in. Ze loopt weg, en ontwikkeld zich tot een prachtige jonge vrouw. En dat allemaal dankzij het rotjoch Robin. Onderweg ontmoet Anna meerdere bijzondere mensen, van wie ze onbewust belangrijke levenslessen leert. Dankzij hen en hun eigenaardigheden leert ze zichzelf beter kennen, maar leert ze ook anderen beter te begrijpen.

Hoewel het verhaal niet altijd spannend of overtuigend is, is Weg toch zeker de moeite waard om te lezen. Het verhaal heeft diepgang, en een sterk onderwerp, maar vooral de sterkte personages en de meeslepende schrijfstijl van Jowi Schmitz maken Weg een goed boek.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Propje – Marit Kok – Condor – 40 blz. Wat een bijzonder prentenboek! Alles in dit boek komt op een heel bijzondere manier tot leven. Propje is eigenlijk een weggegooid papiertje, dat zomaar door het raam op straat terecht kwam. En zoals de meeste...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
De wind in de wilgen – Kenneth Grahame – Bewerkt door Lou Peacock – Illustraties: Kate Hindley – Rubinstein – 98 blz. Toen ik dit boek in handen kreeg en doorbladerde, had ik maar één gedachte: van mij mogen ze alle klassiekers in zo’n...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De nomade – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 374 blz. Er zijn in het verleden veel vliegtuigkapingen geweest en die hebben gezorgd dat de controles op vliegvelden sindsdien heel uitgebreid zijn. Tegenwoordig zijn kapingen zeldzaam. Wie herinnert zich nog vlucht FR4978 van...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!