Young Adult SciFi-boek vooral leuk door de humor

De 5de golf – Rick Yancey – Vertaling: Fanneke Cnossen – A.W. Bruna – 405 blz.

De 5de golfRick (of Richard) Yancey komt uit de Amerikaanse staat Florida. Hij studeerde Engels, waarna hij aan het werk ging als veldmedewerker voor de Interne Inkomstendienst. Aangemoedigd door zijn vrouw, bracht hij in 2004 zijn kennis van het Engels ook in praktijk als schrijver. Sindsdien heeft hij drie boekenseries op zijn naam staan, waarvan De 5de golf de meest recente is. Inmiddels is ook het tweede boek van deze serie naar het Nederlands vertaald: De oneindige zee.

In De 5de golf is het leven van Cassie was het leven van een gemiddelde middelbare scholier: sms’en met haar beste vriendin, een onbeantwoorde liefde (Ben), een gelukkige familie, etc. Maar wanneer ‘de Anderen’ komen, komt aan dit alles een eind.

De eerste golf: de wereld wordt gehuld in duisternis.
De tweede golf: als je geluk hebt weet je te ontsnappen.
De derde golf: als je pech hebt overleef je het.
De vierde golf: er geldt nog maar één regel – vertrouw niemand!

Nu de vijfde golf eraan komt, is de 16-jarige Cassie op de vlucht – voor Hen, de wezens die er menselijk uitzien, maar het niet zijn. De wezens die het land doorkruisen om eenieder te vermoorden die ze tegenkomen. Casse gelooft dat er maar één manier is om te overleven: door alleen te blijven. Maar dan ontmoet ze Evan Walker, de verleidelijke en mysterieuze vreemdeling die haar enige hoop is om haar vijfjarige broertje Sammy te bevrijden. En haar enige hoop om zelf te overleven. Maar Cassie moet kiezen tussen vertrouwen en wanhoop, tussen verzet of overgave. Tussen leven… en de dood.

De eerste paar hoofdstukken zijn chaotisch, net als de gedachten in het hoofd van hoofdpersoon Cassie. We vinden haar midden een crisissituatie. Ze verstopt zich voor de militairen die net daarvoor de schuilplaats van een groep gevluchte mensen hebben ‘overvallen’. Langzaamaan, aan de hand van flashbacks, leren de situatie waarin Cassie zich bevindt kennen. Beetje bij beetje leren we wat er aan de hand is. Steeds verder wordt de lezer meegenomen het verhaal in.

De schrijver van De 5de golf, Rick Yancey, heeft gekozen voor regelmatige perspectiefwisselingen. Het boek bestaat uit 13 delen, waarin steeds een andere personage de hoofdrol speelt. Ieder deel bestaat weer uit een aantal hoofdstukken. De perspectiefwisselingen zijn wel even wennen. We gaan als lezers van Cassie, naar Sammy, naar Ben en de sluipschutter, en van ‘ik’ naar ‘hij’ of ‘zij’. Wanneer we meekijken met Cassie of Ben is het verschaal geschreven in de ik-vorm, terwijl de delen van andere personages in de hij/-zij-vorm staat. Je moet even omschakelen. Het is een beetje vervelend, maar op zich goed te doen.

Het verhaal van De 5de golf is prima. Maar het is de humor die Yancey in het boek heeft gestopt die het echt leuk maakt. Het verhaal is serieus, maar Yancey is niet bang voor af en toe een (flauwe) grap. Hij haalt bijvoorbeeld clichés uit boeken en films naar voren, of laat Cassie soms haar eigen – hopeloze – situatie overzien.

“Hij zwaait zijn geweer van zijn schouder, zet zijn laarzen schrap tegen het ruwe oppervlak en plant zijn ellebogen op de grond erboven. Ik sta pal onder hem, met de M16 in mijn armen. Ja, hij zei dat ik laag moest blijven, dat weet ik. Maar ik ben niet van plan als een hoopje op het einde te gaat zitten wachten. Dat heb ik eerder meegemaakt en dat wil ik nooit meer meemaken.
Evan vuurt; de schemerige stilte gaat aan flarden. Door de terugslag van het geweer raakt hij uit zijn evenwicht, zijn voet glijdt weg en hij valt zo neer. Gelukkig staat er pal onder hem een sufkop die zijn val breekt. Gelukkig voor hem. Minder gelukkig voor de sufkop.”

De 5de golf is niet het beste boek uit het Young Adult- of Science Fiction-genre, maar het is een goed tijdverdrijf. Daarbij kost het eerste deel nu nog maar €10,-.

Op dit moment zijn de opnames voor de films gebaseerd op de serie in volle gang. Chloë Grace Moretz (Mandy/Hit Girl uit Kick-Ass) speelt de hoofdrol, dus ben ik er erg nieuwsgierig naar.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Het eiland van Anna, Schokland en de geschiedenis van een thuis – Eva Vriend – Atlas Contact – 285 blz. In augustus 2023 bracht ik samen met mijn man een bezoek aan Schokland, het voormalige eiland in de Noordoostpolder, dat sinds 1995 tot het...
Lees verder Categorie: Boek van de week, Geschiedenis, Non-fictie
| Reageer!
To the moon – Susanne Koster – Clavis – 235 blz. Amy is zeventien en zit op het MBO. Ze wil leerkracht worden en loopt twee dagen per week stage op een basisschool in groep vier. Samen met haar beste vriendin Britt en klasgenoten...
Lees verder Categorie: Young Adult
| Reageer!
Ridders van het Gulden Vlies – Hannah Iterbeke, Marthy Locht, Jonas Goossenaerts, Claire Toussat, Steven Thiry – Lannoo – 176 blz. ‘Deze oude spullen verdienden nog enige aandacht.’ Zo zouden de woorden van graaf Amédée de Beauffort hebben geklonken toen hij in 1836 op...
Lees verder Categorie: Geschiedenis, Kunst & Cultuur, Non-fictie
| Reageer!