Zeer geheim avontuur

Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken en het Verloren Legioen – Ingrid Mulder – Illustraties van Patz van der Sloot – CircusPatz/AW Bruna – 260 blz.

Het-Ministerie-van-Zeer-Geheime-Zaken-en-het-verloren-legioenCircusPatz bedenkt en maakt verhaalwerelden voor kinderen en jongeren. CircusPatz werkt voor verschillende projecten samen met verschillende partners. In het geval van Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken en het Verloren Legioen werkte CircusPatz samen met auteur Ingrid Mulder, die voor dit boek de tekst schreef.

Ingrid Mulder komt uit een klein plaatsje in Drenthe, maar in haar boeken gaat ze ook naar grotere steden en andere landen, gewoon vanuit haar luie stoel. Met een verhaal kan ze anderen meevoeren naar die nieuwe plekken: pure magie. Ze ging studeren en aan het werk als jurist, maar schrijven bleef Mulders hobby. In 2011 kwam haar eerste boek voor kinderen uit. Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken en het Verloren Legioen is het derde boek van Ministerie-serie. Hierin nemen kinderen, onder leiding van de familie Maximus, mysterieuze zaken onder de loep.

In Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken en het Verloren Legioen valt het op dat in een bijzonder koude winter de gracht rond het stadje Niemandsfort maar niet wil bevriezen, en de bekende eerste staatswedstrijd niet gereden kan worden. De mensen in het Niemandsfort denken aan een natuurverschijnsel. Maar het Ministerie van Zeer Geheime Zaken denkt daar anders over. Onder leiding van Tom Maximus, de zoon van de minister van Zee Geheim Zaken, zijn ervaren agent Houk en de onervaren Hubert naar het met oude forten en bunkers omringde stadje om poolshoogte te nemen.

Wat ook opvalt in Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken en het Verloren Legioen zijn de toch enigszins aparte namen die Mulder gebruikt: Hubert, Houk en Ellemieke(Pip) zijn de hoofdpersonen. Deze namen passen goed bij de personages: Een wijsneus, een waaghals en een bemoeizuchtige doorzetter. Zo leer je ze kennen, en het blijkt een goede combinatie. De drie kinderen gaan samen op een groot avontuur, met humor, onverwachte wendingen en soms wat vreemde volwassenen. Dit maakt het verhaal leuk om te lezen, en spannend voor de jeugdige lezer.

Wat ook leuk is aan dit boek, is dat het tot zekere hoogte interactief is. Ten eerste bevat het boek een plattegrond van de forten, zodat je als lezer zelfs mee kunt lopen met Hubert, Houk en Pip. Ten tweede staan er in het boek links naar de website , waar je zelf kunt zoeken naar extra bewijsmateriaal en andere dingen die op het verhaal van toepassing zijn. Ook kun je daar een speciale button bestellen, het geheime teken van het Ministerie, die je uiteraard niet zichtbaar moet dragen. Ten derde is het leuk dat zowel in het boek als op de website vacatures zijn te vinden: het Ministerie van Zeer Geheime Zaken is altijd op zoek naar slimme en dappere kinderen voor zeer geheime missies.

Hier en daar is er wat voorspelbaarheid en enkele volwassenen in het boek zijn wat naΓ―ef. Het Ministerie van Zeer Geheime Zaken en het Verloren Legioen is daarom echt voor geschikt voor de doelgroep (9-13 jaar schat ik), maar iets minder voor volwassenen die graag jeugdboeken lezen.

Felice Beekhuis

Andere recensies

Anaximander en de geboorte van het wetenschappelijk denken – Carlo Rovelli – vertaling: Sonja Matthews – Uitgeverij Nieuwezijds – 224 blz. Wie is de grootste wetenschapper aller tijden? Einstein, Darwin, Newton? Vergeet het maar volgens de Italiaanse natuurkundige Carlo Rovelli (1956). Die eer komt...
Lees verder Categorie: Filosofie, Non-fictie, Wetenschap
| Reageer!
De Camino – Anya Niewierra – Luitingh – Sijthoff – 375 blz. Lotte en Marjo, twee Nederlandse vriendinnen, ontmoeten op hun vakantie in Duitsland twee mannen, op wie ze verliefd worden. Lotte op Emil JukiΔ‡, een Bosnisch – Kroatische oorlogsvluchteling en Marjo op Paul...
Lees verder Categorie: Roman, Thrillers & Spanning
| Reageer!
Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!