Zie je iets zeg dan iets

Luister naar mij – Tess Gerritsen – Vertaling: Els Franci-Ekeler – The house of books -301 blz.

Tess Gerritsen debuteerde in 1986 met het boek Dicht op de huid, dat ze tijdens haar zwangerschapsverlof schreef. Ze stopte met haar werk als internist en legde zich helemaal op het schrijven toe. In het begin van haar carrière schreef ze alleen romantische thrillers maar in 1996 verscheen het eerste deel van de Rizzoli & Isles serie: Hartslag, een medische thriller. Die was gelijk een enorm succes en inmiddels wordt ze in meer dan veertig landen uitgegeven. En nu is daar Luister naar mij, het dertiende deel met de jonge rechercheur Jane Rizzoli en de knappe patholoog-anatoom Maura Isles in de hoofdrol. We hebben vijf jaar op dit deel moeten wachten, tussendoor verscheen nog de thriller Schaduw van de nacht, maar de fans keken toch hals reikend uit naar dit dertiende deel.

Het wachten was de moeite waard want wat een thriller heeft Gerritsen weer geschreven! Vanaf de eerste bladzijde zit je midden in het verhaal en wil je maar één ding: doorlezen. Jane en Maura onderzoeken de gewelddadige dood op de sympathieke en behulpzame verpleegster Sofia Suarez. Zij is in haar eigen huis op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Alles lijkt te wijzen op een zinloze daad van geweld, wie zou de zo alom geliefde Sofia nou willen vermoorden? Wellicht een inbreker, haar laptop is immers verdwenen? Jane en haar collega Barry Frost duiken in het leven van Sofia en ontdekken dat ze een aantal telefoontjes pleegde naar prepaid telefoons.

Via haar buurjongen Jamal komen ze erachter wat voor merk laptop ze had. Ze had die nog maar kort geleden aangeschaft en Jamal hielp haar met de aankoop en installatie ervan. Met hulp van Jamal lukt het om haar account te hacken. Waarom zocht ze naar gegevens over een vijftien jaar oude moord, stuurde ze mails naar o.a. een ziekenhuis waar ze jaren geleden werkte en bezocht ze websites over genetica van bloedgroepen? Waar was Sofia naar op zoek geweest en had dat mogelijk tot haar dood had geleid?

Ondertussen volgen we ook het leven van Angela, de moeder van Jane Rizzoli. Zij woont in een gezellige buurt en is zeer betrokken bij alle buren. Ze houdt de buurt scherp in de gaten en als ze ook maar iets verdachts ziet schakelt ze regelmatig Jane in. Ze ziet dat als haar burenplicht, zie je iets, zeg dan iets. Jane heeft daar helemaal geen tijd voor en adviseert haar moeder om haar neus niet overal in te steken.

Maar Angela is ervan overtuigd dat er verdachte dingen gebeuren in het huis van de nieuwe buren. Wie is die familie Green, waarom zit alles potdicht en maken ze zelfs tralies voor de ramen, en waarom wilden ze geen praatje met haar maken? Als er dan ook nog een witte bestelbus regelmatig door de straat rijdt en voor het huis van de buren blijft staan besluit Angela zelf op onderzoek uit te gaan. Ze moet wel vindt ze, er wil immers niemand naar haar luisteren. Maar of dat nou zo verstandig is?

Een derde lijn is Amy Antrim, dochter van een collega arts van Maura Isles. Amy is een paar maanden aangereden op het zebrapad en heeft lang op de IC gelegen. Het toeval wil dat ze daar door Sofia Suarez is verpleegd. Op de begrafenis van Sofia wordt Amy aangesproken door een onbekende man, die daarna steeds vaker opduikt. Waarom wordt ze achtervolgd en was het ongeluk wel een ongeluk?

Genoeg aanwijzingen die door Tess Gerritsen vakkundig tot een spannend geheel worden gesmeed. Zelfs op de laatste bladzijde komt ze nog met een ontwikkeling die je niet aan zag komen. Luister naar mij is weer een echte Tess Gerritsen die voor vele uurtjes leesplezier zorgt. Boek bestellen!

Nelleke Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!