Zijn geluid wordt gemist

Komrij – De ultieme vergaarbak – Gedundrukt door van Oorschot – 316 blz.

Gerrit Komrij (1944 – 2012) was een schrijver, dichter, vertaler, polemist en criticus. In 1993 won hij de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza. In dit boek staan essays, polemieken, columns en gedichten. Komrij had over veel dingen een mening. Je hoefde het niet altijd met hem eens te zijn om toch te kunnen genieten van zijn schrijfwerk. Meestal was zijn mening origineel opgeschreven. Hij had letterlijk (zijn kenmerkende stem) en figuurlijk een eigen en bijzonder geluid. Hij had een brede belangstellig.

In Komrij – De ultieme vergaarbak staan fijne stukken. Of het de leukste of de beste zijn, kan ik niet beoordelen, maar stuk voor stuk zijn ze vermakelijk. Als polemist (bestaan die nog?) kon hij iemand met argumenten en spot neersabelen. Zoals in het stuk “Waarom Harry Mulisch geen echt groot schrijver is.” Aan de hand van een lijst met criteria waaraan een waarlijk groot schrijver moet voldoen, komt Komrij tot de conclusie dat Mulisch aan de meeste niet voldoet en dus niet als een “echt groot schrijver” gezien kan worden. Het getuigde van durf om Mulisch op deze manier te fileren.

Er staat een vermakelijk stukje in over bibliofobie, waarin hij laat zien dat een bibliofiel niet een echte lezer is, maar een verzamelaar van bijzondere boeken en eerste drukken om die daarna bijna of helemaal ongelezen in de kast te zetten om vervolgens op jacht te gaan naar het volgende uitzonderlijke boek. In bibliofobie legt hij uit dat hij zich probeert te verzetten tegen zijn verzamelwoede, wat maar niet lukt.

“Ik doe duizend boeken weg en na een poos heb ik er tweeduizend terug. Ik verkoop tweeduizend en nog geen jaar late heb ik er vierduizend bij. Ik draag mijn boeken stapel na stapel het huis uit, waarbij ik mijn ruggenwervels haast breek en mijn armen door de torenhoge hoeveelheden papier steeds langer schijnen te worden, maar ijl als gas sluiten de boekenrijen zich weer achter me aaneen. Loodzwaar verdwijnen ze, vederlicht duiken ze op.”

Komrij – De ultieme vergaarbak bezorgt de lezer enkele uren vermaak en leesplezier, waarbij af en toe een grinnik niet kan worden onderdrukt. Draag het uw huis binnen, lees het en geniet van Komrijs unieke geluid.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

FC UFO, alien in de spits – Annemarie van der Eem – Illustraties: Jelle Brunt – Billy Bones – 104 blz. FC UVO verandert in FC UFO. Hoe die verandering tot stand is gekomen is heerlijk te lezen in dit eerste deel van een...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
De zomer die alles was – Mariska Overman – Kluitman – 256 blz.   Dit verhaal gaat namelijk over de twaalfjarige Puca die onder een boom een dierenbegraafplaats heeft gemaakt. Ieder dood dier wat ze ziet wordt door haar begraven op een heel lieve...
Lees verder Categorie: Kinderboeken
| Reageer!
Mannen in de zon – Ghassan Kanafani – Vertaling: Djuke Poppinga- Jurgen Maas- 111 blz. De Palestijnse schrijver Ghassan Kanafani, werd geboren in 1936 in Akka, in het noorden van toenmalig Palestina. In de oorlog van 1948 werd hij met zijn ouders en honderdduizenden...
Lees verder Categorie: Roman
| Reageer!