Zijn geluid wordt gemist

Komrij – De ultieme vergaarbak – Gedundrukt door van Oorschot – 316 blz.

Gerrit Komrij (1944 – 2012) was een schrijver, dichter, vertaler, polemist en criticus. In 1993 won hij de P.C. Hooftprijs voor zijn beschouwend proza. In dit boek staan essays, polemieken, columns en gedichten. Komrij had over veel dingen een mening. Je hoefde het niet altijd met hem eens te zijn om toch te kunnen genieten van zijn schrijfwerk. Meestal was zijn mening origineel opgeschreven. Hij had letterlijk (zijn kenmerkende stem) en figuurlijk een eigen en bijzonder geluid. Hij had een brede belangstellig.

In Komrij – De ultieme vergaarbak staan fijne stukken. Of het de leukste of de beste zijn, kan ik niet beoordelen, maar stuk voor stuk zijn ze vermakelijk. Als polemist (bestaan die nog?) kon hij iemand met argumenten en spot neersabelen. Zoals in het stuk “Waarom Harry Mulisch geen echt groot schrijver is.” Aan de hand van een lijst met criteria waaraan een waarlijk groot schrijver moet voldoen, komt Komrij tot de conclusie dat Mulisch aan de meeste niet voldoet en dus niet als een “echt groot schrijver” gezien kan worden. Het getuigde van durf om Mulisch op deze manier te fileren.

Er staat een vermakelijk stukje in over bibliofobie, waarin hij laat zien dat een bibliofiel niet een echte lezer is, maar een verzamelaar van bijzondere boeken en eerste drukken om die daarna bijna of helemaal ongelezen in de kast te zetten om vervolgens op jacht te gaan naar het volgende uitzonderlijke boek. In bibliofobie legt hij uit dat hij zich probeert te verzetten tegen zijn verzamelwoede, wat maar niet lukt.

“Ik doe duizend boeken weg en na een poos heb ik er tweeduizend terug. Ik verkoop tweeduizend en nog geen jaar late heb ik er vierduizend bij. Ik draag mijn boeken stapel na stapel het huis uit, waarbij ik mijn ruggenwervels haast breek en mijn armen door de torenhoge hoeveelheden papier steeds langer schijnen te worden, maar ijl als gas sluiten de boekenrijen zich weer achter me aaneen. Loodzwaar verdwijnen ze, vederlicht duiken ze op.”

Komrij – De ultieme vergaarbak bezorgt de lezer enkele uren vermaak en leesplezier, waarbij af en toe een grinnik niet kan worden onderdrukt. Draag het uw huis binnen, lees het en geniet van Komrijs unieke geluid.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Luuk en Lotje – Het is winter – Ruth Wielockx – Clavis – 32 blz. Het is zo fijn dat er geweldige prentenboeken zijn voor de jongere doelgroep. Dit is er zo eentje. Terwijl ik dit aan het schrijven ben, is het op verschillende...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!