Zoektocht naar lekkere billen

Alleen maar nette mensen –  Robert Vuijsje – Nijgh & Van Ditmar – 268 blz.

David, de hoofdpersoon uit het boek Alleen maar nette mensen is een joodse jongen die erg op een Marokkaan lijkt. Niemand is gesteld op Marokkanen, alleen andere Marokkanen, ontdekt hij.

Hij is het kind van nette joodse ouders(vader is een bekend televisiejournalist en moeder werkt op een advocatenkantoor) uit Oud-Zuid in Amsterdam en gaat al sinds zijn twaalfde met Naomi, de dochter van een joodse orthodontist ook uit Oud-Zuid, een stadsdeel dat waar ‘alleen maar nette mensen’ wonen.

Na de middelbare school zijn zijn vrienden Bas, Daan, Esther en Naomi keurig gaan studeren, maar David weet niet wat hij moet doen. Hij doet een jaar niets. Tot teleurstelling van zijn ouders die er alles voor over hebben om David op het juiste spoor te krijgen. Ze regelen gesprekken met een psychiater om er achter te komen wat er met hem aan de hand is. David komt er achter dat hij op donkere vrouwen valt. Vrouwen met grote borsten en dikke billen. Vrouwen die je niet in Oud-Zuid zult vinden, hoogstens als schoonmaakster.

Het boek handelt over zijn zoektocht naar de ideale negerin. Ze moet een beest zijn in bed en toch intellectueel, een combinatie die niet blijkt te bestaan. Hij gaat er zelfs voor naar Amerika. Daar vindt hij inderdaad een intellectuele zwarte vrouw, maar zij is te beschaafd, een bounty, een negerin die zich als een blanke gedraagt.

Het boek leest door de korte zinnen heel gemakkelijk. Er komt veel seks in voor, en de liedteksten en het gedrag van allerlei rappers wordt er in beschreven. Ook diverse soorten hippe drankjes en nieuwste modellen gsm’s(altijd link, want die modellen verouderen snel en over een paar jaar herkent niemand ze meer) passeren de revue. Deze zoektocht van een jongvolwassene is daarom ook heel lekker leesvoer voor middelbare scholieren. Vuijsje kan de opvolger van Ronald Giphart worden als hij dit niveau kan vasthouden.

Pieter Feller

Boek bestellen!

Andere recensies

Doris – Lo Cole – Vertaling: Mariella Manfré – De Vier Windstreken – 32 blz. Wat een lief prentenboek is dit. Echt een zoekboek voor peuters. Het is in heerlijke kleuren uitgevoerd en dat is vooral toepasselijk, omdat het over een olifantje gaat waar...
Lees verder Categorie: Prentenboek
| Reageer!
Hein-Anton van der Heijden – Twee koffers – Elikser – 255 blz. De titel beschouwend zijn er twee mogelijkheden. De eerste is niet zo waarschijnlijk: de hoofdpersoon en verteller Léon Huet, “schrijver van bevlogen beschouwingen en boeken over film”, erft twee koffers met erotica...
Lees verder Categorie: Literatuur, Roman
| Reageer!
De C is voor Celia – Heleen Blesgraaf – Moon – 240 blz. De zestienjarige Celia is de derde (dus de derde letter van het alfabet) van een gezin met 13 kinderen. Ze is close met haar oudste zus Arlette en haar broer Barto....
Lees verder Categorie: Jeugdboeken, Young Adult
| Reageer!